logo
Constantine © Production Company

Constantine

Constantine volgt de cynische en kettingrokende bovennatuurlijke detective John Constantine, gespeeld door Keanu Reeves. Na een zelfmoordpoging wordt Constantine belast met een vloek: hij kan engelen en demonen zien die vermomd zijn als mensen. Wanneer een vrouwelijk rechercheur zijn hulp inroept om de mysterieuze dood van haar tweelingzus te onderzoeken, ontdekt hij een complot dat de balans tussen hemel en hel dreigt te verstoren. De film, gebaseerd op de DC Comics' Hellblazer serie, combineert elementen van horror en actie, en dompelt de kijker onder in een duistere, apocalyptische wereld.

OmniGuide recensie Constantine

Constantine (2005) - Een Duistere Rit naar de Hel en Terug

In 2005 bracht regisseur Francis Lawrence ons de bovennatuurlijke thriller Constantine, gebaseerd op de DC Comics-serie Hellblazer. Met Keanu Reeves in de hoofdrol als de cynische demonoloog John Constantine, biedt de film een duistere en unieke kijk op de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Hoewel de film een gemengde ontvangst kreeg bij zowel critici als fans, is hij door de jaren heen uitgegroeid tot een cultklassieker. Maar wat maakt Constantine zo intrigerend?

De Plot en Setting

Constantine volgt het verhaal van John Constantine, een kettingrokende exorcist die gezegend (of vervloekt) is met het vermogen om engelen en demonen te zien die vermomd tussen de mensen op aarde leven. Geplaagd door zijn eigen helse verleden en een terminale ziekte, probeert Constantine zijn ziel te redden door demonen terug naar de hel te sturen. Zijn pad kruist dat van politie-agente Angela Dodson (gespeeld door Rachel Weisz), die de mysterieuze dood van haar tweelingzus onderzoekt. Samen ontdekken ze een sinister complot dat het lot van de mensheid in gevaar brengt.

De film speelt zich af in een door regen doordrenkte, gotisch aandoende versie van Los Angeles, wat bijdraagt aan de sombere sfeer van het verhaal. De duistere cinematografie en de speciale effecten creëren een visueel betoverende wereld die het bovennatuurlijke op angstaanjagende wijze tot leven brengt.

Keanu Reeves als John Constantine

Keanu Reeves, bekend van zijn rollen in The Matrix en later John Wick, brengt zijn karakteristieke stoïcijnse charme naar de rol van John Constantine. Zijn versie van Constantine verschilt echter aanzienlijk van de blonde, Britse versie in de strips, wat aanvankelijk wat controverse veroorzaakte onder fans. Desondanks weet Reeves de innerlijke strijd en het cynisme van het personage op een overtuigende manier neer te zetten, wat bijdraagt aan de complexiteit van het karakter.

Visuele Effecten en Actie

Constantine blinkt uit in zijn gebruik van visuele effecten. Van demonische wezens tot de surrealistische beelden van de hel, de film levert enkele van de meest memorabele en angstaanjagende visuals van de vroege jaren 2000. De helscènes, die een verwrongen, apocalyptische versie van Los Angeles tonen, zijn bijzonder indrukwekkend en dragen bij aan de grimmige toon van de film.

De actie in Constantine is snel en meedogenloos, met gebruik van zowel traditionele vechtscènes als magische confrontaties. Het gebruik van rituelen en symbolen geeft de film een authentieke mystieke sfeer die de bovennatuurlijke elementen versterkt.

Recensies en Waardering

Bij de release kreeg Constantine gemengde kritieken. Sommige recensenten prezen de visuele stijl en de performances, vooral die van Reeves en Tilda Swinton, die een androgyne engel Gabriel speelt. Anderen bekritiseerden het script en vonden de plot verwarrend en de dialoog clichématig. Desondanks heeft de film een trouwe aanhang gekregen onder liefhebbers van het genre en is het uitgegroeid tot een cultklassieker.

Op verschillende platforms scoort Constantine redelijk goed. Recensiesites waarderen de film met cijfers variërend van gematigd tot positief. Met name de atmosferische visuals en de duistere, gelaagde verhaallijn worden geprezen.

Interessante Weetjes

  1. Keanu's Keuze: Oorspronkelijk was Nicolas Cage geïnteresseerd in de rol van John Constantine, maar uiteindelijk ging de rol naar Keanu Reeves.
  2. Regiedebuut: Constantine was het regiedebuut van Francis Lawrence, die later bekend werd door zijn werk aan de The Hunger Games-franchise.
  3. Strips naar Scherm: Hoewel de film gebaseerd is op de Hellblazer-comics, maakt de film enkele significante veranderingen aan het bronmateriaal, waaronder de nationaliteit en het uiterlijk van het hoofdpersonage.

Conclusie

Constantine is een visueel verbluffende duik in het bovennatuurlijke, aangedreven door een sterke prestatie van Keanu Reeves en een duistere, gotische sfeer die perfect past bij de verhaallijn. Hoewel het verhaal soms verwarrend kan zijn, maken de actie, de speciale effecten en de intrigerende karakters het een film die de moeite waard is om te bekijken, vooral voor fans van het genre.

OmniGuide Waardering: 3.5 van 5 sterren

⭐⭐⭐✬☆

Met zijn meeslepende visuals en memorabele momenten is Constantine een film die de tand des tijds heeft doorstaan, ondanks zijn gebreken. Het is een must-see voor liefhebbers van duistere fantasy en bovennatuurlijke thrillers.

Bekijk op:

HBO Max

Jaar:
2005
Genre:
Fantasie Horror Aktie
Rating:
7.0
Duur:
121 min.
Acteurs:
Djimon Hounsou
Keanu Reeves
Rachel Weisz

 


Bekijk trailer van Constantine

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.