logo
Harry Potter and the Philosopher's Stone © Production Company

Harry Potter and the Philosopher's Stone

"Harry Potter and the Philosopher's Stone" (2001) is het magische begin van de populaire filmserie gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling. De film volgt de jonge Harry Potter, die ontdekt dat hij een tovenaar is en wordt toegelaten tot de Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Samen met zijn nieuwe vrienden Ron en Hermione ontrafelt hij het mysterie van de Steen der Wijzen, een krachtige magische steen. Dit avontuur zit vol met magische wezens, spannende avonturen en onthult de oorsprong van Harry's connectie met de duistere tovenaar Voldemort.

OmniGuide recensie Harry Potter and the Philosopher's Stone

Filmrecensie: Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

Harry Potter and the Philosopher's Stone, de eerste film in de iconische Harry Potter-serie, neemt ons mee naar de magische wereld van tovenarij, waar een jonge weesjongen ontdekt dat hij geen gewone sterveling is, maar een tovenaar met een buitengewone bestemming. Deze film, geregisseerd door Chris Columbus, is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.K. Rowling en markeert het begin van een van de meest geliefde franchises in de moderne filmgeschiedenis.

De Magische Wereld van Harry Potter

In Harry Potter and the Philosopher's Stone maken we kennis met Harry, een jongen die wordt opgevoed door zijn wrede oom en tante, totdat hij op zijn elfde verjaardag een uitnodiging krijgt om naar de Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry te gaan. Vanaf dat moment verandert zijn leven drastisch, en samen met zijn nieuwe vrienden, Hermione Granger en Ron Weasley, begint Harry aan een avontuur dat vol zit met mysteries, magische wezens, en gevaarlijke uitdagingen.

De film wordt geprezen om zijn getrouwe weergave van de magische wereld zoals beschreven in het boek. Van het imposante kasteel van Hogwarts tot de charmante straten van Diagon Alley, de setdesign en speciale effecten zijn indrukwekkend en dragen bij aan de betoverende sfeer van de film. Bovendien zijn de jonge acteurs, met in de hoofdrollen Daniel Radcliffe, Emma Watson, en Rupert Grint, perfect gecast en brengen ze hun personages met veel charme en enthousiasme tot leven.

Interessante Weetjes

  • Cameo van J.K. Rowling: Hoewel ze niet fysiek in de film verschijnt, had J.K. Rowling een grote invloed op de productie. Ze gaf de filmmakers veel input om ervoor te zorgen dat de film trouw bleef aan haar visie van de tovenaarswereld.

  • Oorspronkelijke titel: In de Verenigde Staten werd de film uitgebracht onder de titel Harry Potter and the Sorcerer's Stone, omdat de uitgever dacht dat "Philosopher" niet aansloeg bij het Amerikaanse publiek.

  • Vroege casting: De jonge Daniel Radcliffe werd persoonlijk gekozen door Chris Columbus na een lange zoektocht naar de perfecte acteur om Harry Potter te vertolken.

Kritieken en Ratings

Harry Potter and the Philosopher's Stone werd over het algemeen zeer goed ontvangen door critici en het publiek. De film wordt geprezen om zijn getrouwe verfilming van het boek en de sterke prestaties van de jonge cast. Op Rotten Tomatoes behaalt de film een score van 81% op de Tomatometer en een audience score van 82%. Metacritic geeft de film een metascore van 64, wat wijst op "over het algemeen gunstige recensies".

Critici benadrukken vooral de magische sfeer en de visuele pracht van de film, hoewel sommigen opmerken dat de film soms wat traag aanvoelt vanwege zijn poging om zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal te blijven.

OmniGuide Beoordeling

Harry Potter and the Philosopher's Stone is een must-see voor zowel fans van het boek als nieuwkomers in de tovenaarswereld. De film slaagt erin om de magische wereld van Harry Potter tot leven te brengen op een manier die zowel jong als oud weet te betoveren. Met een sterke cast, prachtige visuele effecten, en een verhaal dat recht uit het hart komt, verdient deze film een welverdiende plek in de filmgeschiedenis.

OmniGuide Rating: 4.5 van de 5 sterren

⭐⭐⭐⭐⭐

Bekijk op:

HBO Max

Jaar:
2001
Genre:
Fantasie Familie Avontuur
Rating:
7.6
Duur:
152 min.
Acteurs:
Daniel Radcliffe
Richard Harris
Rupert Grint

 


Bekijk trailer van Harry Potter and the Philosopher's Stone

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.