logo
Maurice © Production Company

Maurice

Maurice is een romantisch drama gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster. De film speelt zich af in het begin van de 20e eeuw in Engeland en volgt het verhaal van Maurice Hall, een jonge man die worstelt met zijn homoseksualiteit in een samenleving waar dit taboe is. Na zijn affaire met zijn vriend Clive, die kiest voor een heteroseksueel leven, ontmoet Maurice de tuinman Alec Scudder. Hun relatie dwingt Maurice om te kiezen tussen conformiteit en ware liefde. De film belicht thema's van zelfacceptatie, maatschappelijke verwachtingen en liefde.

OmniGuide recensie Maurice

Maurice (1987): Een Tedere Vertelling over Liefde en Identiteit

De verboden liefde in een tijd van maatschappelijke beperkingen

De film Maurice, geregisseerd door James Ivory, is een ontroerend en intiem drama dat de complexe wereld van liefde en zelfontdekking verkent in het Edwardiaanse Engeland. Gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster, die pas in 1971 postuum werd gepubliceerd, schetst deze film een genuanceerd beeld van de worstelingen waarmee homoseksuele mannen destijds werden geconfronteerd. Maurice biedt een diepgaande kijk op de uitdagingen van het vinden van identiteit en liefde in een tijdperk waarin deze gevoelens maatschappelijk werden veroordeeld.

Het verhaal: Een verboden liefde

Maurice volgt het leven van Maurice Hall, een jonge man die worstelt met zijn seksuele identiteit in een tijd waarin homoseksualiteit niet alleen als immoreel, maar ook als illegaal werd beschouwd. Maurice, gespeeld door James Wilby, ontmoet Clive Durham (Hugh Grant), een intellectuele medestudent aan de universiteit van Cambridge. Wat begint als een diepe vriendschap, ontwikkelt zich al snel tot een intense emotionele band. Clive, die bang is voor de sociale en wettelijke gevolgen, besluit echter dat hun liefde puur platonisch moet blijven, waardoor Maurice verward en gekwetst achterblijft.

De film neemt een onverwachte wending wanneer Maurice Alec Scudder (Rupert Graves) ontmoet, een jonge en vastberaden bediende die zijn gevoelens voor Maurice niet onder stoelen of banken steekt. Deze relatie, hoewel aanvankelijk schokkend voor Maurice, biedt hem een kans om zijn ware zelf te ontdekken en te accepteren, ondanks de risico's die daarbij komen kijken.

Acteerprestaties en regie

James Wilby levert een kwetsbare en oprechte prestatie als Maurice, en zijn evolutie van onzekerheid naar zelfacceptatie is ontroerend en geloofwaardig. Hugh Grant schittert als Clive Durham, wiens interne strijd tussen verlangen en maatschappelijke verwachtingen een cruciaal thema in de film benadrukt. Rupert Graves brengt charme en authenticiteit naar de rol van Alec Scudder, wat een contrasterende, maar verfrissende energie toevoegt aan de dynamiek van de film.

Regisseur James Ivory, bekend om zijn samenwerking met producent Ismail Merchant en scenarioschrijver Ruth Prawer Jhabvala, slaagt erin een visueel adembenemende en emotioneel krachtige film te creëren. Ivory's gebruik van prachtig gefilmde Engelse landschappen en historische locaties versterkt de romantische en melancholische sfeer van de film.

Thema's en symboliek

Maurice is meer dan een liefdesverhaal; het is een commentaar op sociale conventies, de druk van conformiteit en de zoektocht naar persoonlijke vrijheid. De film benadrukt het conflict tussen de individuele verlangens en de maatschappelijke verwachtingen. In een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar was, symboliseert de liefde tussen Maurice en Alec een daad van verzet tegen een onderdrukkende samenleving.

Het contrast tussen de welgestelde Maurice en de werkende klasse Alec benadrukt bovendien de sociale barrières van die tijd. Toch vinden de twee mannen elkaar in hun gemeenschappelijke verlangen naar vrijheid en authenticiteit, wat de universele aard van liefde en acceptatie benadrukt.

Ontvangst en relevantie

Maurice werd positief ontvangen door critici en geprezen om zijn subtiele en genuanceerde benadering van een complex onderwerp. De film werd genomineerd voor diverse prijzen en won de prijs voor Beste Acteur (James Wilby en Hugh Grant) op het Filmfestival van Venetië in 1987. De film blijft relevant, niet alleen als een historisch drama, maar ook als een tijdloze vertelling over de kracht van liefde en de moed om jezelf te zijn.

OmniGuide Beoordeling

Maurice is een ontroerende en tijdloze film die op een gevoelige manier omgaat met het thema van verboden liefde en zelfontdekking. Met sterke acteerprestaties, een indrukwekkende regie en een betoverende cinematografie, verdient deze film een waardering van 4,5 van de 5 sterren.

⭐⭐⭐⭐⭐

Bekijk op:

Videoland

Jaar:
1987
Genre:
Drama Romantiek
Rating:
7.7
Duur:
140 min.
Acteurs:
Hugh Grant
James Wilby
Rupert Graves

 


Bekijk trailer van Maurice

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.