logo
Prince of Persia: The Sands of Time © Production Company

Prince of Persia: The Sands of Time

Prince of Persia: The Sands of Time (2010) is een avontuurlijke actie-fantasy film gebaseerd op de populaire videogame. Het verhaal volgt prins Dastan, die ten onrechte wordt beschuldigd van de moord op de koning. Hij moet samenwerken met prinses Tamina om de Dagger of Time te beschermen, een magisch wapen dat de tijd kan terugdraaien. Terwijl Dastan de ware moordenaar probeert te ontmaskeren, wordt hij geconfronteerd met intriges, verraad en een race tegen de klok om te voorkomen dat de wereld in chaos vervalt.

OmniGuide recensie Prince of Persia: The Sands of Time

Prince of Persia: The Sands of Time (2010) – Een Avontuur in de Woestijn

Prince of Persia: The Sands of Time (2010) is een avontuurlijke actie-fantasyfilm gebaseerd op de populaire videogamefranchise van Ubisoft. De regie werd verzorgd door Mike Newell, bekend van Harry Potter and the Goblet of Fire, en de film werd geproduceerd door Jerry Bruckheimer, de man achter de Pirates of the Caribbean-films. Hoewel de film veel aandacht trok door zijn grootse actie en visuele effecten, waren de reacties gemengd.

Verhaal en Achtergrond

Het verhaal volgt de jonge prins Dastan (gespeeld door Jake Gyllenhaal), een straatjongen die door de koning wordt geadopteerd en opgroeit in het koninklijke hof van het Perzische Rijk. Dastan komt in het bezit van een magische dolk die in staat is om de tijd terug te draaien, wat hem in een gevaarlijke samenzwering plaatst. Samen met prinses Tamina (Gemma Arterton) moet hij de dolk beschermen tegen kwaadaardige krachten die deze willen gebruiken om het verleden te herschrijven.

De film heeft een episch karakter, met indrukwekkende actievolle scènes, waaronder de parkour-achtige stuntsequenties die zijn geïnspireerd door de videogame. Het verhaal is gevuld met mystiek, verraad en romantiek, elementen die goed passen bij de klassieke avonturenfilms.

Interessante Weetjes

  • Jake Gyllenhaal moest intensieve fysieke training ondergaan om de rol van Dastan op zich te nemen, inclusief parkour-oefeningen om de acrobatische bewegingen uit de videogame na te bootsen.
  • De film werd opgenomen in Marokko en het Verenigd Koninkrijk, wat bijdraagt aan de exotische sfeer van het oude Perzië.
  • Hoewel de film gebaseerd is op de gelijknamige game, neemt het verhaal de nodige vrijheden om zich los te maken van de beperkingen van het videospel, wat resulteerde in een meer toegankelijk plot voor een breed publiek.

Kritieken en Beoordelingen

Bij de release in 2010 werd Prince of Persia: The Sands of Time met gemengde reacties ontvangen. Terwijl sommige recensenten de film prezen om zijn visuele effecten en actiescènes, vonden anderen het plot voorspelbaar en de karakters weinig gedenkwaardig.

  • Rotten Tomatoes geeft de film een score van 37% op basis van kritische beoordelingen, wat aantoont dat de film niet universeel geliefd was.
  • Metacritic scoort de film met een 50/100, wat wijst op een gematigde ontvangst door de critici.
  • Het publiek op Letterboxd geeft de film een gemiddelde score van 2,8/5, wat laat zien dat fans van actie en avontuur wellicht meer genegen zijn om de film te waarderen, ondanks zijn gebreken.

OmniGuide's Beoordeling

Ondanks de kritiek blijft Prince of Persia: The Sands of Time een visueel spektakel met sterke actie en een vlot tempo, typisch voor de producties van Jerry Bruckheimer. Hoewel het verhaal niet altijd even diepgaand is, en het acteerwerk soms achterblijft bij de verwachtingen, biedt de film genoeg vermakelijke momenten voor liefhebbers van het genre. De chemie tussen Jake Gyllenhaal en Gemma Arterton werkt goed, en de speciale effecten zijn een hoogtepunt, vooral tijdens de tijdreizen met de magische dolk.

Voor fans van epische avonturenfilms en gamers die bekend zijn met het origineel, biedt de film voldoende om van te genieten, al zal het niet bij iedereen even lang blijven hangen.

OmniGuide Rating: 3 van de 5 sterren

⭐⭐⭐

Bekijk op:

Disney+
Apple TV+

Jaar:
2010
Genre:
Fantasie Avontuur Aktie
Rating:
6.6
Duur:
116 min.
Acteurs:
Ben Kingsley
Gemma Arterton
Jake Gyllenhaal

 


Bekijk trailer van Prince of Persia: The Sands of Time

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.