logo
The Batman © Production Company

The Batman

In "The Batman" volgen we een jonge Bruce Wayne die al twee jaar actief is als de Caped Crusader in Gotham City. Hij onderzoekt een reeks mysterieuze moorden gepleegd door de Riddler, een geniale maar gestoorde seriemoordenaar. Terwijl hij dieper graaft in de duistere geheimen van de stad, ontdekt Batman een sinister complot dat zijn eigen familiegeschiedenis raakt. De film combineert een donkere, noir-achtige sfeer met intense actie en psychologische diepgang.

OmniGuide recensie The Batman

The Batman (2022): Een Duistere en Diepgaande Herinterpretatie

Matt Reeves brengt met The Batman (2022) een duistere en introspectieve versie van de iconische superheld naar het scherm. Deze film, die zowel een herstart als een herinterpretatie van het Batman-universum is, slaagt erin om een fris en diepgaand perspectief te bieden op het personage dat we al decennia kennen. Maar doet deze versie van de Dark Knight recht aan zijn legendarische status?

Een Nieuwe Batman voor een Nieuwe Tijd

The Batman markeert een drastische verschuiving ten opzichte van de eerdere Batman-films, met name die van Christopher Nolan en Tim Burton. Robert Pattinson neemt de mantel van de Caped Crusader op zich en biedt een vertolking die zowel getroubleerd als intens is. Deze Batman is jonger, onervaren en duidelijk gewond door het verlies van zijn ouders, wat hem drijft om de misdaad in Gotham City uit te roeien.

Regie en Visie

Matt Reeves, bekend van zijn werk aan de Planet of the Apes trilogie, brengt een donker en bijna nihilistisch beeld van Gotham City. De film speelt zich af in een constante regen en duisternis, wat bijdraagt aan de beklemmende sfeer. De cinematografie is opvallend en doet denken aan de film noir, met scherpe contrasten en een groot gevoel voor detail. De muziek van Michael Giacchino versterkt deze sfeer met zijn melancholische en soms dreigende thema's.

Cast en Karakters

Robert Pattinson is een indrukwekkende keuze voor Batman. Zijn versie van Bruce Wayne is getraumatiseerd en geobsedeerd door zijn missie, wat hem een interessante en complexe antiheld maakt. Zoë Kravitz schittert als Selina Kyle (Catwoman) en brengt een balans van sensualiteit en emotionele diepgang in haar rol. Paul Dano als de Riddler is angstaanjagend en briljant, met een interpretatie van de slechterik die zowel intelligent als psychotisch is.

Thema's en Invloeden

Wat The Batman onderscheidt van eerdere films, is de focus op detectivewerk en het oplossen van raadsels, een aspect dat vaak wordt overgeslagen in andere Batman-films. De film is sterk beïnvloed door films als Se7en en Zodiac, en deze invloeden zijn duidelijk in de manier waarop het verhaal zich ontvouwt als een duistere en complexe thriller.

Kritieken en Ontvangst

De ontvangst van The Batman was overwegend positief. Critici prezen vooral de duistere toon, de sterke acteerprestaties en de unieke benadering van het Batman-personage. Enkele critici merkten echter op dat de film wellicht te somber en te lang is, met een runtime van bijna drie uur.

Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 85%, terwijl het op Metacritic een score van 72 heeft. Dit weerspiegelt de sterke maar enigszins verdeelde meningen over de film. De algemene consensus lijkt te zijn dat The Batman een gedurfde en gedenkwaardige toevoeging is aan het Batman-universum, al is het niet voor iedereen weggelegd.

Eindbeoordeling

The Batman (2022) is een visueel verbluffende, diepgaande en duistere herinterpretatie van het Batman-verhaal. Het is geen typische superheldenfilm, maar eerder een complexe psychologische thriller die dieper graaft in de psyche van Bruce Wayne dan ooit tevoren. Hoewel de film wellicht niet voor iedereen is, biedt hij een verfrissende kijk op een van de meest iconische superhelden aller tijden.

OmniGuide Beoordeling: 4,5 van de 5 sterren

⭐⭐⭐⭐⭐

Bekijk op:

HBO Max

Jaar:
2022
Genre:
Misdaad Drama Aktie
Rating:
7.9
Duur:
176 min.
Acteurs:
Jeffrey Wright
Robert Pattinson
Zoë Kravitz

 


Bekijk trailer van The Batman

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.