logo
The Conjuring: The Devil Made Me Do It © Production Company

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) volgt Ed en Lorraine Warren terwijl ze een van hun meest sensationele zaken onderzoeken: de demonische bezetenheid van Arne Johnson. Dit was de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat bezetenheid als verdediging werd gebruikt in een moordzaak. De film, vol bovennatuurlijke verschrikkingen en op ware gebeurtenissen gebaseerd, leidt de Warrens naar een duistere occulte samenzwering die hun levens in gevaar brengt.

OmniGuide recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It

The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) – Spanning, Horror en Waargebeurde Mysteries

De horrorfilm The Conjuring: The Devil Made Me Do It uit 2021 is het derde deel in de populaire The Conjuring-franchise en opnieuw geregisseerd door Michael Chaves, die eerder verantwoordelijk was voor The Curse of La Llorona. De film biedt een nieuw hoofdstuk in de verhalen van paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren, gespeeld door Patrick Wilson en Vera Farmiga. Dit keer richten ze hun onderzoek op een bovennatuurlijke zaak waarbij een verdachte beweert dat hij bezeten was door een demon, en daarom een moord pleegde.

Verhaallijn en sfeer

De film is losjes gebaseerd op een waargebeurde zaak, bekend als het “Devil Made Me Do It” proces uit 1981, waarin Arne Johnson beweerde dat demonische bezetenheid hem dreef tot moord. Dit maakt het een van de meest geruchtmakende en controversiële zaken in de Amerikaanse juridische geschiedenis, aangezien het voor het eerst was dat een verdachte demonische bezetenheid als verdediging gebruikte in een rechtbank.

In tegenstelling tot eerdere films in de franchise, die zich meer op haunted houses concentreerden, heeft The Devil Made Me Do It een iets ander uitgangspunt. Deze film combineert de spanning van een paranormale horror met een detectiveverhaal, waarbij het echtpaar Warren dieper graaft in de mysterieuze krachten achter de bezetenheid. Dit zorgt voor een verfrissende draai aan het bekende Conjuring-format, hoewel sommige fans misschien de huiveringwekkende sfeer van de eerste twee films zullen missen.

Regie en acteerwerk

Michael Chaves heeft duidelijk zijn best gedaan om de schrikmomenten en het creepy camerawerk, kenmerkend voor de franchise, in ere te houden. Hoewel hij niet de finesse heeft van James Wan, die de eerste twee films regisseerde, weet hij enkele sterke visuele sequenties neer te zetten. Vooral de openingsscène waarin de exorcisme van een jong kind te zien is, zet de toon voor een schokkende en duistere rit.

De sterkte van de film ligt, zoals bij de eerdere delen, in de chemie tussen Patrick Wilson en Vera Farmiga. Hun vertolking van Ed en Lorraine Warren blijft overtuigend, en hun persoonlijke worstelingen voegen een emotionele laag toe aan het verhaal. Het is deze relatie die de serie boven vele andere horrorfilms plaatst.

Kritieken en ontvangst

De ontvangst van The Conjuring: The Devil Made Me Do It was gemengd. Veel critici prezen het acteerwerk van Wilson en Farmiga, evenals de spannende plotwendingen, maar sommigen vonden dat de film qua intensiteit en angst niet helemaal op het niveau van de eerdere films in de serie kwam. Het ontbreken van de regie van James Wan werd door sommige fans als een gemis ervaren, vooral op het gebied van de opbouw van suspense.

Op Rotten Tomatoes kreeg de film een beoordeling van 56%, wat aangeeft dat het een 'Fresh' rating behoudt, maar met gematigd enthousiasme. Op Metacritic scoorde de film een 53/100, wat suggereert dat de meningen verdeeld zijn, met zowel lof voor de performances als kritiek op het verhaal en de spanning. IMDb-gebruikers gaven de film een 6,3/10, wat aantoont dat het publiek iets milder oordeelde over het vervolg.

Interessante weetjes

  • De zaak van Arne Johnson was een van de eerste keren dat demonische bezetenheid werd aangevoerd als een juridische verdediging in de Verenigde Staten.
  • Hoewel de film een Conjuring-deel is, had regisseur James Wan het te druk met andere projecten, waardoor hij alleen als producent betrokken was.
  • De gebeurtenissen in deze film sluiten aan op de verhaallijn van The Nun en andere Conjuring Universe-films, waardoor het een belangrijk deel van het bredere universum is.

Conclusie

The Conjuring: The Devil Made Me Do It biedt fans van de franchise genoeg paranormale actie en een solide vertolking van de hoofdpersonages. Hoewel het niet de meest angstaanjagende film van de serie is, biedt het een interessante mix van horror en juridische thriller, met een persoonlijke touch door de focus op Ed en Lorraine Warren.

OmniGuide Rating:

⭐⭐⭐⭐
Visueel: ★★★★☆
Verhaal: ★★★☆☆
Acteerwerk: ★★★★☆

Bekijk op:

HBO Max

Jaar:
2021
Genre:
Thriller Horror Mysterie
Rating:
6.3
Duur:
112 min.
Acteurs:
Patrick Wilson
Ruairi O'Connor
Vera Farmiga

 


Bekijk trailer van The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.