logo
The Nun © Production Company

The Nun

The Nun (2018) is een bovennatuurlijke horrorfilm en een spin-off van The Conjuring 2. Het verhaal speelt zich af in 1952 in Roemenië, waar een priester en een jonge novice door het Vaticaan worden gestuurd om de mysterieuze dood van een non te onderzoeken. Ze ontdekken een demonische kracht in de vorm van de demonische non Valak. De film combineert gotische horror met religieuze symboliek, en biedt veel schrikmomenten en een onheilspellende sfeer.  

OmniGuide recensie The Nun

The Nun (2018) - Angstaanjagende nonnen en gotische horror

The Nun (2018) is een bovennatuurlijke horrorfilm, geregisseerd door Corin Hardy, die zich afspeelt binnen het populaire The Conjuring universum. Als spin-off van The Conjuring 2, introduceert The Nun de kwaadaardige demonische non Valak, die al eerder angst had ingeboezemd in James Wan’s film. Hoewel de film vol zit met atmosfeer, religieuze symboliek en schrikmomenten, mist het soms diepgang in het verhaal, maar de sinistere beelden blijven je zeker bij.

Gotische setting en plot

De film speelt zich af in 1952, in een afgelegen klooster in Roemenië, waar een jonge non zelfmoord pleegt. Het Vaticaan stuurt priester Burke (Demián Bichir) en zuster Irene (Taissa Farmiga), een novice, om de zaak te onderzoeken. Al snel ontdekken ze dat het klooster in de ban is van een oude, kwaadaardige kracht: de demon Valak, die de vorm aanneemt van een angstaanjagende non.

Wat The Nun zo effectief maakt, is de sfeer. Het vervallen klooster, de donkere gangen, het mysterieuze verleden van de religieuze orde – dit alles draagt bij aan een gevoel van dreiging en mysterie. De film speelt handig in op de angst voor het onbekende en bovennatuurlijke, met visuele horror die af en toe aanvoelt als een nachtmerrie. Hoewel het verhaal niet altijd even logisch in elkaar steekt, slagen de schrikmomenten erin om het publiek op het puntje van hun stoel te houden.

Interessante weetjes

  1. Valak's introductie: Valak werd voor het eerst geïntroduceerd in The Conjuring 2 en bleek zo’n huiveringwekkende indruk achter te laten, dat het personage een eigen film kreeg.
  2. Religieuze symboliek: De film zit vol christelijke en katholieke symboliek, van kruizen die omdraaien tot exorcismes, wat een extra laag toevoegt aan de spanning.
  3. De locatie: Het kasteel in Roemenië waar de film zich afspeelt, versterkt de gotische sfeer en werd gefilmd in Transsylvanië, wat bijdraagt aan de historische en spookachtige setting.

Ontvangst en reviews

The Nun werd gemengd ontvangen door critici. Veel lof ging uit naar de sfeer, cinematografie en de sterke uitvoering van de schrikmomenten, maar het verhaal en de karakterontwikkeling vielen voor sommige critici tegen.

  • Rotten Tomatoes geeft de film een score van 25% met een consensus dat de sfeer en het visuele ontwerp sterk zijn, maar het verhaal ondermaats.
  • Metacritic scoort de film met 46/100, wat wijst op overwegend gemengde tot negatieve beoordelingen.
  • Publiek op Letterboxd prijst de enge non en het enge klooster, maar merkt op dat de film te afhankelijk is van jump scares en te weinig aandacht besteedt aan het verhaal.

OmniGuide rating

Hoewel The Nun misschien niet de meest gedenkwaardige horrorfilm is in termen van verhaal en personage-ontwikkeling, weet het wel effectief een angstaanjagende sfeer op te roepen en doet het wat het belooft: je bang maken. De visuele stijl en de enge momenten zullen bijblijven, ook al laat het script wat te wensen over. Voor fans van het Conjuring universum is dit een verplichte kijkbeurt, maar voor wie op zoek is naar meer diepgang in horror, is deze film wellicht minder geschikt.

⭐ ⭐ ⭐ ✩ ✩ (3/5)

Bekijk op:

Prime

Jaar:
2018
Genre:
Thriller Horror Mysterie
Rating:
5.3
Duur:
96 min.
Acteurs:
Demián Bichir
Jonas Bloquet
Taissa Farmiga

 


Bekijk trailer van The Nun

Assendelft Communicatie | KvK: 50264494 | BTW: NL002081998B66

Op alle beeldmaterialen rust het copyright van de wettige eigenaar.